Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.8.2023, Milan Šurkala, aktualita

Velkou výhodou telefonů Apple byla vždy dlouholetá SW podpora, které se Android zdaleka neblížil. Nyní by se na podobné hodnoty měl dostat Fairphone 5, který slibuje 8, možná až 10 let SW podpory, alespoň co se té bezpečnostní týče.

Don Q (342) | 5.9.202316:06
Pokud se někomu ­"zpomaluje­" Android, nebude to vina OS ­(Googlu­). Je nutné pravidelně a včas stahovat aktualizace OS i všech aplikací, potom optimalizovat a čistit ­(mazat veškerý nepotřebný balast­).
Odpovědět1  2
Bison (879) | 1.9.202312:24
Mobil mi nevydrží viac ako 4­-5 rokov ­(ani v úprave pre max odolnosť­), android preto neriešim, rýchlosť je rovnaká na začiatku a na konci životnosti, ak by sekal letel by oknom okamžite, do servisu nikdy, beriem to ako spotrebný tovar nehodný hlbšieho záujmu.
Odpovědět0  4
thegrid (282) | 9.9.20230:02
Co tak zkusit hard reset než ho budeš vyhazovat. Zrovna na tenhle web píšou analfabeti.
Odpovědět1  0
busy (126) | 1.9.202311:45
Konecne po case nejaky mobil ktory podporuje microSD.
A pre mna ako domaceho kutila, co si vecsinou vsetko opravuje sam, je aj ta servisovatelnost velmi zaujimava.

Myslim ze toto bude jeden z horucich kandidatov, ked sa budem najblizsie rozhodovat, aky mobil si kupit.

Len skoda ze nema nejaky tele fotomodul...
Odpovědět1  0
kuban (123) | 1.9.202313:11
mobilů co umí microSD je poměrně dost, dokonce i telefonů, co umí microSD + 2xSIM dohromady

většinou jsou to neznačky, ale i ­"značky­"
třeba motorola G32 ­- ta má ovšem svoje mouchy v podobě polofunkční biometrie, například ­(nefunguje biometrický přihlášení do bank ­- vůbec nijak­) nebo nečitelnost displeje na slunci

koupil jsem před časem 2x Fairphone 3+ ... něco ujde, něco je výrazně slabší .... teď například přišel update na Android 13, ale opět ­- polofunkční biometrie ­(alespoň na to upozornili před instalací, tzn nenainstalováno, protože by to z toho udělalo těžítko ­- nefungovalo by přihlášení do bank, stejně jako u moto G32­)­)

celkově jsem byl zpočátku spokojen s FP3+, ale teď už vůbec a další Fairphone asi nechci

FP3+ nic moc jas na slunci ­(ale jde přečíst­), velice slabá baterka, absence root App killeru ­(Android v FP3+ vesele nechává všechno běžet naplno, i když má nastaveno nespouštět .. telefon App killer docela potřebuje­), horší čtečka otisků, nic moc foťák ­(HW­) + slabá fotoaplikace, pravidelně laguje ­(na určitou dobu v řádu minuty, potom zase desítky minut běží uspokojivě­), GPS začala shazovat telefon do restartu při delším užívání
plusem jsou 2x SIM + microSD, výměnná baterie, výměnný USB­-C konektor i 3,5mm jack i displej
fajn nápad, mizerný provedení

k čemu je mi telefon, co se na něm dá leccos vyměnit, kdy sám o sobě chcípá
Odpovědět0  0
busy (126) | 4.9.20238:33
No prave, ze microSD mavaju hlavne rozne low­-endy.
Jednou z mojich podmienok je spickovy fotak, aby som mal ­(v ramci moznostni­) co najlepsi fotovystup, vratane vysokeho ISO a dlheho ohniska, takze musim hladat skor v tom high­-ende, kde je podpora microSD dnes uz velmi ojedinela. A ak je, tak vecsinou je ten slot zdielany SIM­/microSD, co mi tiez nevyhovuje.
Navrhari si asi naivne myslia, ze ked daju do ­(high­-end­) mobilu dostatok pameti, ze uzivatel microSD uz nebude potrebovat...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 5.9.20233:31
No návrháři si to myslí celkem dobře. Paměťové karty sice nejsou úplně k zahození, ale pro mnoho lidí je to irelevantní vlastnost. Mít o řád až dva řády pomalejší úložiště, které v systému akorát dělá bordel, protože člověk musí řešit, co je na které paměti, je akorát k vzteku. Ano, příplatky jsou mnohdy šílené, ale za tu jednoduchost to mnoha lidem stojí.
Odpovědět0  2
busy (126) | 6.9.202310:06
Dva rady pomalsie je stale uplne v pohode, na fotky, videa a hudbu to uplne staci. Nakoniec ved aj fotaky pouzivaju taketo o dva rady pomalsie pametove karty a ziju :­)

Preco myslis, ze dalsie uloziste robi v systeme bordel ?!?! Okrem toho, ten, kto to riesit nechce, si tam kartu neda a bude mat len jedno ulozisko a ziadny bordel ­(ak by vobec nejaky mal byt­) riesit nemusi.

S tymi priplatkami za vecsiu vnutornu pamet suhlasim. V tejto suvislosti ma napada, ze vyrobcovia sa snazia tlacit zakaznikov do tychto vyssich pripatkov ­- aby si zakaznik radsej kupil ooovela drahsi model, nez lacnejsi a k nemu si dal lacnu pametovu kartu.

Napadlo ma ze to bude situacia podobna ako pri high­-end kompatnych fotoaparatoch ­- kvoli zopar nadsencom sa vyrobcovi nevyplati vyvijat a vyrabat nove modely. Podobne kvoli zopar ludom, ktori by microSD realne vyuzili, sa nevyplati do mobilov robit na to sloty. Je to skoda, situacia nam nadsencom proste nepraje a vyber pouzitelnych vyrobkov to vyrazne zuzuje :­(
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4982) | 9.9.202318:46
"Preco myslis, ze dalsie uloziste robi v systeme bordel ?!?! ­"

Vždyť jsem to psal. V každé aplikaci pak zvlášť řešíš ­(nebo taky někdy ani nemůžeš řešit­), co se má kam ukládat. Takže si pak koupíš třeba telefon s menší pamětí, abys zjistil, že aplikace, u které jsi počítal, že velká data půjdou na SD, na SD dát nejde, protože to v aplikaci nejde nastavit... Podobných nepříjemných překvapení jsem už na telefonech s Androidem zažil spoustu a třeba já osobně si raději připlatím za větší vnitřní paměť než za možnost mít SD karty. Už jsem asi dost starý na to, abych takové blbosti pořád řešil. Ostatně i proto jsem ochoten si koupit mnohem dražší iPhone než nějaký Android ­(a i připlatit dost za paměť­), protože nechci nic nastavovat. Chci, aby to fungovalo okamžitě a ničím mě to neotravovalo. Jasně, někdo může SD kartu preferovat a nic proti tomu... Já bych už SD kartu v telefonu nechtěl. Jedna jednotná řádově rychlejší paměť, na kterou se jednotně přistupuje a je to.
Odpovědět0  0
busy (126) | 10.9.20239:41
Ale to je uz tvoj problem, ze si to takto ­(dnes uz uplne zbytocne­) komplikujes :­)
(teda, komplikoval by si si to ak by si mal pametovu kartu­)
Vychadzas z narativu ­(pouzivaneho casto v minulosti­) ze bud vnutorna pamet, alebo pametova karta.

Moj ­"use­-case­" je uplne iny. Dnes su kapacity vnutornych pameti dostatocne, takze pametovu kartu iba kvoli kapacite pameti riesit urcite netreba. Ja mam mobil, kde sa mi vsetko ­(aplikacie, data aplikacii, vyrovnavacie pameti...­) odohrava vo vnutornej pameti. Jedina aplikacia, kde je to inak, je fotoaparat ­- tam mam nastavene ukladanie fotiek a videi na pametovu kartu. Takze ziadny bordel nikde nemam, vsetko mi funguje pekne nativne a rychlo, aj rychlost pametovej karty je pre ukladanie fotiek a videi dostatocna. Na karte mam aj hudbu ­(obvykle mp3­), aj pre prehravanie hudby je rychlost karty uplne v pohode.
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4982) | 11.9.20238:21
"Dnes su kapacity vnutornych pameti dostatocne, takze pametovu kartu iba kvoli kapacite pameti riesit urcite netreba.­"

Právě sis sám odpověděl. Pokud jsou, jak sám říkáš, kapacity vnitřních pamětí dostatečné, tak o to menší důvod je tam dnes dávat tu podporu pro paměťovou kartu, takže potvrzuješ to, co jsem psal na začátku. Podpora paměťové karty je dnes pro mnoho uživatelů už irelevantní, protože jak jsi sám řekl, kapacity vnitřních pamětí jsou dostatečné.

Tím neříkám, že mít tuto podporu je něco špatného, jen to dnes už mnoho lidí moc nezajímá. Ty jsi např. výjimka.
Odpovědět0  0
kuban (123) | 11.9.202313:51
chápu, že je pro někoho karta zbytečná, ale nikdo jí nenutí používat, pokud je na ní slot
osobně mám na 256GB microSD hudbu a tu si můžu lehce přesouvat mezi tabletem nebo jedním z telefonů

taky se mi párkrát hodilo kartu z foťáku ­(všechny na focení mám výhradně microSD s redukcí, včetně UHS­-II­) vložit do telefonu a projet fotky tam ­- pohodlnější a rychlejší než ve foťáku

jsem rád, že některý firmy s kartou pořád počítají ­- bez toho telefon pro sebe neberu .... když kupuju rodičům, tak tam je to naprosto šumák

i když kartu ocení menšina, pořád je v ní dost lidí
Odpovědět1  0
busy (126) | 11.9.202314:54
Aj ked ma vnutornu pamet dostatocnu kapacitu, stale je tu kopec dovodov preco mat microSD slot ­- hned dva z nich uz popisal kuban.
Nieco podobne uz stalo aj mne ­- znama nevedela najst v mobile nejaku fotku, tak som vybral microSD kartu z jej mobilu, vlozil do mojho, spustil Total commander a fotku hned nasiel. Zistili sme, ze fotka bola ulozena mimo adresara urceneho pre fotky, tak som ju do tohto adresa presunul, a potom ju uz mobil znamej pekne videl. S vnutornou pametou by nic take nebolo mozne.

Dalsi dovod ­(pre mna asi najdolezitejsi­) je ze vyrobcovia uplne prestali implementovat USB mass pre pristup k suborom v mobiloch. Viem ze existuju vseliake tie protokoly PTP a MTP, ale to su len velmi slabe, obcas nespolahlive a hlavne velmi neprakticke nahrady za poriadny diskovy pristup. V takom pripade jedine rozumne riesenie je vybrat microSD, vlozit do citacky, ktora sa v pocitaci ukaze ako poctivy disk s ktorym si mozem robit co chcem. A pri synchronizacii velkeho mnozstva dat ­(napr. zopar gigabajtov fotiek a videi z dovolenky­) je to aj ooovela rychlejsie.

Velka vyhoda mat multimedia ulozene na karte sa prejavi ak sa mobil pokazi ­(utopi, rozbije...­). S vnutornou pametou vtedy uzivatel uz nespravi nic, ale microSD si vyberie von a tak o svoje subory nepride. A potom, ked mobil da do servisu, ma istotu, ze sa mu servisak nebude hrabat v jeho sukromnych fotkach :­)

Ako prevenciu pred stratou dat pri pokazeni mobilu je samozrejme vhodne data zalohovat. Ale nie vzdy sa daju synchronizovat na cloud. Napr. ak je clovek niekde mimo signalu, alebo ak aj signal je ale je prakticky nepouzitelny. Priklad: Bol som na vylete v Izraeli, ked sme pristali na letisku a ja som si vypol lietadlovy rezim, do par sekund mi prisla varovna smska ze som precerpal data za 5 eur. Ak by som si nechal zapnutu synchronizaciu s cloudom, tak sa nedoplatim...
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (4982) | 11.9.202317:39
"S vnutornou pametou by nic take nebolo mozne.­"

Ale je jasné, že by nebylo možné? A jak se vůbec dostala mimo ten adresář?

"ale to su len velmi slabe, obcas nespolahlive a hlavne velmi neprakticke nahrady za poriadny diskovy pristup­"

Na iPhonu sice neuděláš vůbec nic ­(tam máš přístup jen a pouze na fotky, které můžeš jen a pouze stáhnout a jinak vůbec nic, ale dosud jsem neměl potřebu s tím cokoli dělat­), ale na Androidu nevím o ničem, s čím by byl nějaký výraznější problém.

"A pri synchronizacii velkeho mnozstva dat ​­(napr. zopar gigabajtov fotiek a videi z dovolenky​­) je to aj ooovela rychlejsie.­"

Pokud má USB 2.0, tak jistě ano, pokud má USB 3.0+, tak z té vnitřní paměti to stáhneš možná mnohem rychleji než z karty.

"S vnutornou pametou vtedy uzivatel uz nespravi nic, ale microSD si vyberie von a tak o svoje subory nepride.­"

To je jistě pravda.

"Ale nie vzdy sa daju synchronizovat na cloud. ­"

Tak já hlavně nevidím důvod, proč vše hned zálohovat na cloud, obzvláště přes data. Cloudové zálohy mám na datech vypnuté.

Já neříkám, že paměťová karta je něco špatného a že to tam nemá být. Dnes to ale prostě lidi zajímá čím dál tím méně, protože lidé jsou tvorové pohodlní a nechce se jim s tím drbat.

Odpovědět0  0
busy (126) | 12.9.20239:47
"A jak se vůbec dostala mimo ten adresář?­"
To bol este nejaky stary mobil, asi so symbianom. Predpokladam ze nejaka aplikacia na posielanie sprav nedodrzovala standartne zauzivane umiestnenia obrazkov a obrazok ulozila inam. Ale neskumal som to, pametam si len ze som obrazok nasiel uplne inde nez kde ich galeria mobilu ocakavala ze budu.

iPhone je kapitola sama o sebe, uplne mimo mojho zaujmu. Chapem, ze vecsine ludi co nechcu nic riesit, hlavne ze to funguje, totalne uzavrety system nevadi. Ale ja som ta mensina ­(IT hacker zo ­"starej skoly­"), ktora chce mat vsetko vo svojom zariadeni pod kontrolou a ku vsetkemu plny pristup :­)

Ta poznamka o synchronizacii na cloud patrila k tomu odstavcu kde popisujem ze mobil sa moze pokazit. Uz mi viacero ludi na to odpovedalo, ze oni si fotky a videa zalohuju na cloud, tak som tam len pripisal, ze to nie je vzdy mozne.

"na Androidu nevím o ničem, s čím by byl nějaký výraznější problém­"
Napriklad protokol na prenos suborov mi pride ako vyslovene odflaknuty. Pri otvarani adresarov mi pri niektorych mobiloch ­(Xiaomi­) casto vypadava spojenie ­(musim odpojit a pripojit kabel a znovu sa preklikavat do pozadovaneho adresara­), pri zobrazeni adresara mi vypise len nazvy suborov ale nic viac ­(mna zaujimaju aj datumy, casy a hlavne dlzky suborov­).
Proste, uplne postradam tu komplexnost a komfort ktore poskytuje pripojenie USB mass.

Chapem, ze USB mass ­(ak ma aj zapisovat­) vyzaduje vyhradny pristup na dane zariadenie, ale to mi nevadi. Ak na dobu pripojenia uplne prestanu fungovat vsetky aplikacie, je to pre mna plne akceptovatelne. Ved takto to kedysi aj fungovalo a nemal som s tym ziadny problem.
Podla mna by bolo idealne, ak by vyrobcovia nechali aj tuto moznost. Ved ani s fotakom, ktory prave prenasa data cez USB mass, sa v tej chvili neda fotit alebo sa na nom nedaju prezerat fotky.

Inak USB mass v mobile sa mi velmi hodilo, ked som potreboval preniest vecsie mnozstvo dat, a nemal som po ruke ziadne ine medium. Tak som mobil pouzil ako USB kluc :­) Ak by som mal iPhone, asi by som mal smolu :(
Odpovědět1  0
kuban (123) | 5.9.20238:57
Xperia 1 V má jak velký snímače, tele i zoom, tak microSD slot ­- to už je zase moc drahý, že?
slot není sdílený, druhá SIM je eSIM
Odpovědět0  0
busy (126) | 6.9.20239:13
Praveze vobec nie je drahy. U nas sa da kupit uz pod 1200,­- a tolko som ochotny zan dat.
Podla mna pokial technicke moznosti mobilu zodpovedaju jeho cene, tak uz z principu nie je prilis drahy.
Odpovědět0  0
i83427 (69) | 31.8.202315:22
Mám takové podezření, že google uměle neustálými aktualizacemi svého google jádra a google aplikací zpomaluje telefony, které se postupem let více a více sekají a jsou pomalejší. Jelikož updaty Androidu díky špatné podpoře po prvním roce většinou přestanou, tak vylučovací metodou to musí dělat ten google. Nebo je tu někdo, kdo má telefon s androidem starý 4 a více let a běhá mu rychle a plynule?
Odpovědět0  0
odb (545) | 31.8.202317:20
Nepouzivam telefon nijako extremne a mne a ani rodine sa nestalo aby sa im telefony viditelne spomalili. Viaceri vyrobcovia maju kratku podporu, co je skoda.
5 rokov by om cakal za standardnu podporu. Nehneval by som sa na EU ak by do toho strcila prsty.

Google sa poslednou dobou snazi vylepsovat aktualziacie a zjedndousovat aby bola SW podpora zo strany vyrobocov, co najjednoduchsia a vyrobcov to stalo menej namahy. malo by to viest k dlhsej podpore zo strany vyrobcov. Celkom problem, ked clvoek ma telefon, ktory mu stale dostacuje ale posledna aktualziacia ma uz par rokov.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 31.8.202322:18
Mně naopak přijde, že drtivá většina Androidů jde rychlostí časem dost dolů, ale to je jistě i množstvím nainstalovaných aplikací. Když vidím, jak mnoha lidem Androidy běží po nějaké době, docela mě jímá hrůza ­(ono když s tím člověk nepracuje denně a pak to po pár měsících dostane do ruky k vyřešení nějakého problému, tak si toho zpomalení všimne­). Což je také možná důvod, proč nepozoruju nějaké zpomalení na iOSu ­(efekt pomalu vařící se žáby­) ­- tam je to spíše v rámci aktualizací některých aplikací ­(třeba teď jsou naprosto zoufalé Mapy.cz­). Jinak co se týče nařízení délky podpory, do toho se snaží mluvit např. Německo https:­/­/www.svethardware.cz­/pravo­-na­-opravu­-dle­-nemecka­-az­-7­-let­-hw­-i­-sw­-podpory­/55891
Odpovědět0  0
odb (545) | 31.8.202322:54
To je ako so vsetkym. S kopou aplikacii si vies zasvinit­(spomalit­) cokolvek. Bez ohladu, ci to je Android, iOS, macOS, Windows, Linux.

Nikdy som to s mnostvom aplikacii neprehanal­(ani som nemal dovod­) a nemal som problem.
Odpovědět0  0
PetrP7 (116) | 3.10.202311:42
To teda nevím, o čem mluvíš, ani u mého starého Samsungu galaxy note 9 se to nestává a ani u novějšího Google pixel se nic nezpomaluje. Mám pocit, že se jedná o pověru z pradávných dob u lidí, kteří ten Android vůbec nepoužívají, když říkáš, že máš Apple. Nic proti Applu. 😉
Odpovědět0  0
i83427 (69) | 1.9.20237:30
Měl jsem na mysli to, že telefon je pomalej i po factory resetu. Pouzivam svůj starý mobil s androidem 8 jako navigaci na motorku a uplne základní veci tam trvaji strašně dlouho. Mám tím na mysli i několikavteřinový lagy. Někdy třeba čekám 3 vteřiny než se objeví klávesnice abych něco napsal. Přitom naopak spoustu aplikaci ­(bloatwaru­) od výrobce jsem deaktivoval a mám tam jen mapy.cz a ještě asi 2 appky. Ale seká se to i bez nich. Jediný co se za ty roky tedy aktualizovalo byly ty google služby a aplikace.
Odpovědět1  0
Tech-boy.lukas (1496) | 1.9.202310:30
nemám tak starý ale na s21 nic takového nepozoruji, a na starších telefonech jsem žádné zpomalení nepozoroval, ale možná to bude taky tím že žádný předchozí nebyl za 1800Kč, potom se nedivím, jestli za mobil utratím tolik co za lístky na koncert. A zpomalení vinnou aplikací google vyřešil uspáváním nepoužívaných aplikací, nebo aplikací co něco dělají i když se nepoužívá. Už mi to mnohokrát napsalo že se aplikace snaží probudit telefon, a bude přepnuta do hubokého spánku.
Odpovědět0  0
thegrid (282) | 9.9.20230:21
A co udělat formát mobilu? Hard reset? Tohle pomůže vždy takže vylučovací metodou to aktualizaci nebude. Jinak já u poco f1 ani po pěti letech problém nevidím. Koupil jsem si mobil s nejlepším procesorem na trhu tak měl rezervu. Co ale cítím vždy zhoršení fotoaparátu. Ale nevím zda to je reálné nebo se posouva laťka okolo mě tak ten rozdíl v kvalitě je obrovský.
Odpovědět0  0
madpavel (373) | 31.8.202314:37
Lehce lze vyměnit třeba i display, je přišroubovaný a není lepený viz https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=H1UJ5k3yMvA
Odpovědět2  0
zzw30 (227) | 1.9.20239:50
Tyjo, hodně pěkný! Jenom škoda, že je to taková obří plácačka, achjo :­(­( Kde jsou ty časy, kdy existovaly opravdu kompaktní smartphony. Takhle je to ­(nejen­) pro mě zkrátka no­-go.
Odpovědět1  0
Tech-boy.lukas (1496) | 5.9.202317:43
tyjo, no to je právě daň za to že jde vše vyměnit. Tak to musí mít nosnou konstrukci. Jinak mám a mnoho mobilů že součást nosné konstrukce je právě přilepená baterie.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.